Voor wie

U kunt bij De Valck Praktijk voor Psychotherapie terecht voor hulp onder andere bij:

  • Paniekklachten
  • Angst voor sociale situaties
  • Angst voor ernstige ziektes/hypochondrie
  • Stemmingsklachten (somberheid en depressie)
  • Traumagerelateerde klachten / posttraumatische stress stoornis
  • Persoonlijkheidsproblematiek
  • Problemen rondom zelfbeeld
  • Stressklachten (onzekerheid, spanning, onrust)
  • Vermoeden van een ontwikkelingsstoornis (Autisme, ADHD) 
  • Complexe rouw bij verlies van naasten/gezondheid/werk

 

Helaas kunt u vanwege de kleinschaligheid van de praktijk niet bij mij terecht indien sprake is van:

  • Crisis of klachten zoals suïcidaliteit en automutilatie, die mogelijk spoedeisende hulp vereisen. De praktijk heeft geen samenwerking met een crisisdienst.

Daarnaast biedt de praktijk geen behandeling bij:

  • Agressie-problematiek / forensische problemen
  • Verslavingsproblematiek
  • Ernstige eetstoornissen
  • Dissociatieve stoornissen
  • IQ onder de 80 
  • Huiselijk geweld

 

Aanmelding en Behandelproces

Cliëntenstop: per 13-02-2025. De praktijk heeft momenteel helaas geen ruimte voor nieuwe cliënten.

Aanmelding 

U kunt tijdens het telefonisch spreekuur contact opnemen voor aanmelding. In dit telefonische triage gesprek (15-20 minuten) wordt u gevraagd naar uw klachten en uw hulpvraag, om zo een inschatting te kunnen maken of het aanbod van de praktijk passend voor u is. Als dat het geval is, dan worden er twee intakegesprekken van 60 - 90 minuten gepland. Op indicatie volgt eventueel een aanvullend diagnostisch onderzoek. Indien er geen passend aanbod is of er is geen sprake van een DSM-5 classificatie, zal met u mee worden gedacht waar u mogelijk elders terecht zou kunnen. 

Voor informatie over het telefonische spreekuur: klik hier.

Verwijzing

Bij voldoende indicatie voor een intake, kunt u bij u huisarts een verwijzing vragen voor Generalistische Basis GGZ dan wel Specialistische GGZ. Tijdens de telefonische triage krijgt u advies voor welk echelon de verwijzing dient te zijn.

  • U leest hier waar een verwijsbrief aan dient te voldoen

 

Eerste afspraak

Bij de eerste afspraak dient u mee te nemen:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID, rijbewijs)
  • Zorgverzekeringspas

 

Intake & Advies

Voorafgaand aan het intakegesprek krijgt u het inschrijfformulier voor de praktijk per mail aan u verstuurd, die u voorafgaan aan de intake retourneert. Daarnaast vult u 2 vragenlijsten in op het digitale platform Embloom. Dit heeft als doel om het intakegesprek doeltreffend te laten verlopen en de ernst van uw klachten te meten. Tijdens de intake zal er worden gesproken over uw klachten, persoonlijkheidsfactoren, leefomstandigheden, mogelijke oorzaken en achtergronden van uw klachten, uw hulpvraag, uw behandeldoelen en uw verwachtingen. 

De intakefase wordt afgesloten met een adviesgesprek, waarin de vastgestelde diagnose met u wordt besproken en u geïnformeerd wordt welke behandelmethodieken het meest passend lijken te zijn om uw klachten te verminderen. Bij een gezamenlijk besluit om aansluitend de behandeling te starten, zal er een behandelplan opgesteld worden, met daarin opgenomen uw doelen voor de behandeling, de frequentie van de afspraken en de evaluatiemomenten. Met uw toestemming ontvangt de huisarts een schriftelijke terugkoppeling van uw aanmeldklachten, de gestelde diagnose en het behandelplan.

Indien er géén diagnose kan worden gesteld of een diagnose wordt gesteld waarvoor een behandeling nodig is die de praktijk niet kan bieden, dan zal dit besproken worden en zal u advies krijgen over eventuele elders te verkrijgen passende behandeling of ondersteuning. U wordt dan terugverwezen naar uw huisarts.

Tot slot kan er ook een diagnose worden gesteld die niet wordt vergoed door de basisverzekering. In dat geval kunt u overwegen om de behandeling zelf te betalen. 

 

Behandeling & Evaluatie

De behandeling zal zo snel mogelijk van start gaan, doorgaans binnen één week. Psychotherapiesessies vinden wekelijks of tweewekelijks plaats en duren 45 of 60 minuten, (afhankelijk van therapievorm), met regelmatige evaluaties op de gestelde doelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ROM-metingen (Routine Outcome Monitoring) middels vragenlijsten (bij aanvang, bij evaluatie en bij afronding van de behandeling). In de laatste fase van de behandeling kan, indien passend, samen met u een terugvalpreventieplan gemaakt, teneinde een terugval in klachten te voorkomen of om snel te kunnen herstellen als u opnieuw klachten krijgt. In de laatste sessie wordt er een afsluitende brief met u doorgenomen, met daarin beschreven het resultaat van de behandeling en een conclusie met eventueel een aanvullend advies.

 

Clientenfolders 

Via onderstaande link kunt u de cliëntenfolder van de LVVP (Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen) downloaden waarin staat beschreven wat u moet weten als u in behandeling gaat bij een vrijgevestigde psycholoog of psychotherapeut.

Cliëntenfolder LVVP

Via onderstaande link kunt u de cliëntenfolder van De Valck Praktijk voor Psychotherapie over uw privacy downloaden.

Folder Privacy clienten

 

 

 

Zorgverzekeringen, Vergoedingen, Tarieven & Zelfbetaling

Vergoedingen

De Valck Praktijk voor Psychotherapie biedt behandeling aan binnen de Generalistische Basis GGZ. Psychotherapeutische behandeling wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (m.u.v. het eigen risico), u hoeft hier niet aanvullend voor verzekerd te zijn. Voor vergoeding heeft u wel een geldige verwijsbrief van de huisarts nodig. Daarnaast geldt als voorwaarde voor vergoeding dat er sprake is van een psychiatrische diagnose volgens de criteria van de DSM-5 (Classificatie systeem Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), die onder de verzekerde zorg valt. De volgende problemen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering: burnout-klachten, relatieproblematiek en aanpassingsstoornissen.

 

Gecontracteerde Zorgverzekeringen

De Valck Praktijk voor Psychotherapie heeft voor 2025 contracten met de volgende zorgverzekeringen:

- Zorg & Zekerheid

- DSW

- Stad Holland

- Zilveren Kruis Achmea

- De Friesland

- FBTO

- Interpolis

- ASR

Bent u hier verzekerd, dan wordt de zorgkostenfactuur door volledig uw verzekering betaald (m.u.v eigen risico).

 

Overige Zorgverzekeringen

Met overige zorgverzekeraars heeft de praktijk in 2025 géén contracten. U betaald dan de kosten zelf en declareert deze vervolgens bij uw zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars maken de vergoeding binnen een week over. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw type polis (combinatie of natura) krijgt u dan een groot deel (55% tot 80%) van de kosten vergoed. Helaas wordt de restitutiepolis (waarbij u de gehele factuur vergoed kreeg) per 2025 niet meer aangeboden. 

U kunt het niet-vergoede deel van de kosten opgeven als aftrekpost bij de belastingaangifte Voorwaarden aftrek zorgkosten (belastingdienst.nl). Let op; hier is wel een salarisafhankelijke drempel voor, dus neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Zorg dat u, voorafgaand aan de aanmelding, bij uw zorgverzekering informeert op welke vergoeding u recht heeft. Bovendien vereist een aantal verzekeraars dat u vooraf toestemming aan hen dient te vragen voor een behandeling bij een ongecontracteerde zorgverlener. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Indien in de intakefase blijkt dat er toch geen sprake is van een diagnose volgens de DSM-5 Criteria, dan worden de eerste diagnostische consulten wel vergoed.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier: Contractvrije psycholoog. Een overzicht van de verschillende zorgverzekeraars en de mate waarin zij vergoeden in 2025 vindt u hier

 

Eigen risico

Bij behandeling van een psychische stoornis in de geneeskundige GGZ geldt het eigen risico. Indien er bij aanmelding nog eigen risico open staat, dan zal dit door de verzekeraar met u worden verrekend. Het wettelijke eigen risico is € 385,00 euro per kalenderjaar. Het eigen risico kan hoger zijn als u zelf met uw zorgverzekeraar een hoger tarief bent overeengekomen. Zie voor meer informatie de pagina "Eigen risico" van de overheid. Eigen risico (Zvw) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland 

 

Zorgprestatiemodel (ZPM)

Per 01-01-2022 werd voor de bekostiging van de zorg het zogenoemde 'Zorgprestatiemodel' ingevoerd. In dit systeem worden alle bezigheden en activiteiten die in het kader van uw behandeling verricht zijn in het aantal minuten geregistreerd. Voor meer informatie over dit Zorg Prestatie Model (ZPM) kijkt u op de volgende website: https://www.zorgprestatiemodel.nl . U kunt hier ook een brochure downloaden.

 

Tarieven

De praktijk hanteert de tarieven voor gezondheidszorgpsychologen in een ambulante setting met kwaliteitsstatuut sectie II, zoals die zijn opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het tarief voor een diagnostiek- of behandelconsult wordt bepaald door de setting waarin u behandeld wordt, het beroep van de behandelaar en het aantal minuten. In deze tarieven zit verrekend zowel de directe tijd als indirecte tijd (zoals voorbereiding, verslaglegging, correspondentie, overleg verwijzers, dossierbeheer etc). De tarieven gelden voor diagnostiek en therapieconsulten "face to face", als ook voor telefonische en online consulten. 

Een overzicht van de NZa tarieven vindt u hier

 

Betaling

Wanneer u verzekerd bent bij een zorgverzekeraar waar de praktijk géén contract mee heeft, dan bent zelf verantwoordelijk voor de betaling van de zorgfacturen en wordt geacht binnen 14 dagen na de datum van de factuur deze betaald te hebben. Hier vindt u de uitgebreide betalingsvoorwaarden van De Valck Praktijk voor Psychotherapie. U wordt geadviseerd hier voorafgaand aan het eerste gesprek kennis van te nemen.

 

Niet-Basispakketzorg & Zelfbetaling

Het is mogelijk om behandeling te ontvangen bij De Valck Praktijk voor Psychotherapie voor onverzekerde/niet-basispakket zorg (geen diagnose of geen diagnose die valt onder de zorgverzekeringswet) of wanneer u uit persoonlijke overwegingen geen tussenkomst door de zorgverzekering wenst. U betaalt de behandeling dan zelf en kunt geen declaratie indienen bij uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van de huisarts wordt hierbij wel op prijs gesteld. Indien er wel sprake is van een verzekerde diagnose en u bent verzekerd bij een zorgverzekeraar waarmee de praktijk een contract heeft, dan is zelfbetaling helaas niet mogelijk.

Informatie over kosten Zelfbetaling vindt u hier

 

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Behandelmethodieken

U kunt bij De Valck Praktijk voor Psychotherapie terecht voor zogenoemde evidence-based behandelvormen van psychotherapie zoals Cognitieve Gedragstherapie en Schematherapie. De behandeling kan ook bestaan uit een combinatie van deze therapieën bestaan.

 

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijk onderbouwde en wereldwijd veelgebruikte psychologische behandeling, die zeer effectief is bij het behandelen van uiteenlopende problemen. CGT is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie en behelst 5 tot 20 gesprekken.

Het uitgangspunt van CGT is dat onze manier van denken van invloed is op onze emoties en ons gedrag. Gedachten, gedrag en gevoelens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gedachten, ook wel cognities genoemd, bestaan uit interpretaties, herinneringen en 'voorspellingen over de toekomst'. Gedurende onze ontwikkeling groeien cognities/overtuigingen over onszelf, de ander en de wereld. Negatieve cognities kunnen leiden tot negatieve gevoelens van somberheid, angst en boosheid. Ook kan dit problematisch gedrag in de hand werken zoals vermijding/terugtrekken, als ook bijvoorbeeld herhaaldelijk in conflict komen. CGT is een actieve therapievorm met huiswerk in de vorm van gedachtenonderzoeken, gedragsexperimenten en exposure oefeningen, waar u tussen de sessies in mee aan de slag zal gaan. 

Middels CGT leert u om op een andere manier naar situaties te kijken en uw gedrag aan te passen. Niet-helpende gedachten - zoals angstige of negatieve gedachten - die belemmeren, leert u ombuigen naar meer evenwichtige gedachten. Zo ontstaat er ruimte voor een nieuwe en verbeterde innerlijke beleving en voor herstel in uw welbevinden.

Klik hier voor de folder CGT van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën

 

Schematherapie

Schematherapie is een nationaal en internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals terugkerende depressies of langdurige angstklachten. Schematherapie is een integratieve psychotherapie met invloeden uit de cognitieve therapie, gedragstherapie, psychodynamische therapieën en experiëntiële therapievormen.

Schema’s bestaan uit overtuigingen, herinneringen, lichamelijke gewaarwordingen en emoties. De meeste schema’s ontstaan in de kindertijd. Ze worden gevormd door uw ervaringen uit uw jeugd, uw temperament en de mate waarin aan uw basisbehoeften is voldaan. Schema’s bepalen de manier waarop u kijkt naar uzelf, anderen en de wereld om je heen.

Schematherapie helpt terugkerende belemmerende patronen in voelen, denken en doen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit uw jeugd op de ontwikkeling van uw binnenwereld onderzocht. Binnen de schemagerichte therapie wordt gebruik gemaakt van cognitieve, ervaringsgerichte en gedragsmatige oefeningen. Tijdens de behandeling zal u tussen de sessies o.a. dagboekformulieren bijhouden over uw ervaringen. U leert terugkerende patronen herkennen en zodanig te veranderen dat u anders kan gaan denken, u beter gaat voelen en zaken in uw leven anders kan gaan doen. U leert beter voelen wat uw behoeften zijn en leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zal u beter richting kunnen geven aan uw leven, een verbeterde kijk op uzelf kunnen ontwikkelen en de relaties met anderen kunnen verbeteren.

Klik hier voor een artikel over Schematherapie in Psychologie Magazine. 

 

Traumabehandeling

Na het doormaken van één of meerdere schokkende of ingrijpende gebeurtenissen (in de volwassenheid of in de jeugd), kan men klachten overhouden zoals: herbelevingen, nachtmerries, schrikachtigheid, negatieve gevoelens & gedachten en onthecht of zich vervreemd voelen van anderen. Er bestaan meerdere therapievormen, die wetenschappelijk bewezen effectief zijn en in de Zorgstandaard worden omschreven als "middel van eerste keus" bij behandeling van Posttraumatische Stressstoornis en traumagerelateerde klachten. Twee van deze behandelvormen, gericht op verwerking van traumatische herinneringen, worden geboden bij De Valck Praktijk voor psychotherapie, te weten:

- Imaginaire Exposure

Imaginaire Exposure, ook bekend als Prolonged Exposure, is een effectieve behandeltechniek en een vorm van Cognitieve Gedragstherapie. Hierbij wordt u in veilige en gekaderde situatie in gedachte blootgesteld aan de herinneringen die u vreest en het liefst vermijdt. Deze neiging tot vermijding is begrijpelijk maar leidt op lange termijn ertoe dat de klachten rondom trauma blijven bestaan of mogelijk verergeren. Het doel van de exposure is dat de traumaklachten geleidelijk af zullen nemen. Ook kan hierbij exposure in vivo worden toegevoegd, dat wil zeggen het opzoeken van situaties of blootstelling aan triggers die doen denken aan het trauma, zonder dat de gevreesde gevolgen uitkomen.

- Imaginaire Rescripting

Imaginaire rescripting is een bewezen effectieve techniek, ook gebruikt in Schematherapie, die helpt om op een andere manier naar traumatische herinneringen uit de jeugd te kijken en zo de betekenis van die ervaringen te veranderen. Imaginaire Rescripting geeft de mogelijkheid om de gevoelens & behoeftes te uiten en acties in te zetten, die in verleden niet geuit of uitgevoerd konden worden. Deze behandeltechniek wordt met name ingezet bij vroegkinderlijk trauma.

 

Inzichtgevende psychodynamische psychotherapie

Folder NVP

Afspraken afzeggen of no-show

Bent u verhinderd? Dan wordt u verzocht de afspraak zo vroeg mogelijk af te zeggen.

Een gemaakte afspraak kunt u per telefoon of e-mail kosteloos afzeggen tot uiterlijk 24 uur voor het tijdstip van de afspraak. Het weekend wordt daarbij niet meegerekend dus een afspraak voor maandag moet op vrijdag geannuleerd worden. Het tijdstip van bericht geldt als tijdstip van afzegging. Voor afspraken die te laat zijn afgezegd (ongeacht de reden) of een zgn. "no-show", wordt de geplande sessie in rekening gebracht; 100 euro per gemiste behandelafspraak en 150 euro voor een gemist intakegesprek.

De kosten van een te late afzegging of een "no-show", voor zowel diagnostiek/intake als behandelconsulten worden wel aan u gefactureerd. Deze kosten kunnen niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekering. De reden dat deze kosten in rekening gebracht is dat er op korte termijn geen andere client kan worden uitgenodigd. 

Wachttijden

Februari 2025: de praktijk heeft op dit moment helaas een cliëntenstop.

Uw zorgverzekeraar kan u adviseren welke zorgverlener ruimte heeft. 

Kwaliteit, Privacy & Klachten

Kwaliteit

Beroepscode

Als BIG-geregistreerd GZ-psycholoog houd ik mij aan de verplichtingen die door de overheid zijn gesteld aan mijn beroepsgroep, en aan de beroepscode zoals beschreven door de beroepsverenigingen. Meer informatie over de beroepscode en rechten & plichten kunt u vinden via deze links:

  1. Beroepscode NIP
  2. Rechten & Plichten van behandelaar en client

 

Visitatie

De praktijkvoering wordt tevens elke vijf jaar getoetst, middels een visitatie, door de LVVP. 

 

Kwaliteitsstatuut

Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders in de geneeskundige GGZ (GGZ binnen de Zorgverzekeringswet), verplicht een kwaliteitsstatuut te laten toetsen en openbaar te maken. Dit statuut is bedoeld om inzichtelijk te maken hoe praktijken hun werk georganiseerd hebben. De Valck Praktijk voor Psychotherapie over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut, hetgeen in te zien is op de praktijk.

 

Privacy

In de praktijk wordt uiterst zorgvuldig met uw privacy omgegaan.

Uw persoonsgegevens worden behandeld volgens de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming, uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze zijn verstrekt. De Valck Praktijk voor Psychotherapie heeft passende technische en organisatorische maatregelen genomen zodat de beveiliging van uw persoonsgegevens gewaarborgd is. Gegevens worden in een beveiligd elektronisch patiëntendossier bewaard. Mailen van privacy gevoelige informatie en beeldbellen, kunnen via beveiligde verbindingen plaatsvinden. Gevens worden niet gedeeld met derden (waaronder de huisarts), tenzij dit dit uitdrukkelijk met u is besproken en afgestemd. Clienten mogen zonder toestemming geen geluids- of beeldopnamen maken van werkzaamheden in de praktijk of online.

Om voor declaratie in aanmerking te komen eisen verzekeraars dat de gestelde DSM-5-diagnose en zorgvraagtypering vermeld wordt op de factuur. Hiertegen kunt u voorafgaand aan de start van de behandeling schriftelijk bezwaar maken (dan kunt u een zogenoemde Privacyverklaring te ondertekenen). 

Het privacybeleid van de praktijk kunt u hier inzien.

Wilt u meer weten over uw privacy? Gebruik kan deze link: Hoe zit het met mijn privacy? – LVVP.

 

Klachten

Als vanzelfsprekend is mijn streven om optimale zorg te leveren. Desondanks kan het toch voorkomen dat u ontevreden bent over de verkregen hulp. Het is belangrijk dit z.s.m. bespreekbaar te maken. Vaak is het middels een persoonlijk gesprek, waarin u aangeeft waar u tegen aan gelopen bent, prima op te lossen. Wanneer het niet lukt om er samen goed uit te komen, dan kunt u gebruik maken van de klachtenregeling van de Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychologen. 

 

Meldcode

Psychologen en psychotherapeuten zijn verplicht te werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode is een stappenplan om de kwaliteit van de signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren. De meldcode helpt een behandelaar bij het zoeken van de juiste hulpinstanties in geval van problemen van deze aard en biedt ondersteuning bij de afweging van mogelijke noodzakelijke stappen (in het uiterste geval doorbreken van het beroepsgeheim). Indien een incident plaatsvindt, moet behandelaren kunnen aan tonen wat zij hebben gedaan en met welke reden. De Valck Praktijk voor Psychotherapie maakt gebruik van de meldcode van de LVVP. Voor meer informatie; klik hier voor de pagina van de overheid over de meldcode.

Crisis & Bereikbaarheid

Crisis & Bereikbaarheid

 

De praktijk heeft geen samenwerking met een crisisdienst en heeft beperkte bereikbaarheid. Mocht u in crisis of in nood zijn, belt u dan uw huisarts of de huisartsenpost Haarlem 023-2242526. In overleg met de huisarts kan zo nodig de Spoedeisende Psychiatrie Kennermerland - Haarlemmermeer ingeschakeld worden.

 

Bereikbaarheid 

Buiten de openingstijden ben ik niet telefonisch bereikbaar. Met clienten in zorg wordt in vakantieperiodes bereikbaarheid afgestemd. 

Vragen? 

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op. Omdat ik veelal in gesprek ben, is het aan te raden om mailbericht te sturen via onderstaande button. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.